Н.В. Гоголь, «Мёртвые души». Рисунок А. Лаптева. 1951 г.
————–
„Iobăgia era liantul care ținea societatea rusă împreună”. Așa se exprimă cu regret, în presă, Valeri Zorkin, președintele Curții Constituționale a Rusiei. In actuala ofensivă ideologică a Kremlinului, care îi menține pe ruși în frustrarea Imperiului pierdut, lipsea numai nostalgia pentru iobăgie. Sigur, românii împărtășesc cu rușii o fascinație ambiguă pentru țăran, pentru mujic. La noi însă nu s-a manifestat regretul pentru dispariția sclaviei patriarhale, așa cum se întâmplă acum în Rusia (cf. link mai jos).
Iobagul, mujicul, nu a părăsit niciodată inconștientul colectiv rusesc. De aceea la ei romanul Suflete Moarte al lui Gogol, romanul fondator al literaturii ruse moderne, a avut întotdeauna o nuanță metafizică ce le scapă străinilor.
In Suflete Moarte, care se petrece în timpul iobãgiei ţariste, macabrul personaj central Cicikov merge, între douã recensãminte, pe la moșieri din provincie, cerându-le sã treacã pe numele lui mujicii lor morţi, dar încã vii în acte, astfel încât el, Cicikov, sã-si facã pe hârtie o avere din suflete existente administrativ, dar dispărute, in vreme ce mosierii respectivi n-ar mai plãti taxe pe sufletele de care s-au eliberat…
Abjecta combinație e ilegalã, însã Cicikov dã totuşi peste unii mosieri si mai hoţomani decît el, pentru cã încearcã sã-i vândã sufletele mortilor, în loc sã se descotoroseascã gratis, ba chiar vor sã i le vândã diferenţiat în funcţie de calitãţile lor trecute…
Iatã urmãtoarea delicioasã scenã (în traducerea mea, putin rezumatã; e de altfel prima scenã în care se foloseste expresia “suflete moarte”:
„– Aha, vreti sã cumpãrati suflete moarte? rezumã simplu Sobakevici discutia. [Sobakevici, adicã Câinescu, e un mosier foarte dur, care simte o afacere.]
– Da, rãspunse ușurat Cicikov.
– Avem, de ce sã nu avem? spuse Sobakevici… [Найдутся, почему не быть?... Intr-o limbã alta decît româna e greu de redat ticãloșia calculatã a evazivului rãspuns negustoresc...]
– Deci v-ar ușura sa scăpați de ei…
– Daaa, nu vãd de ce nu i-aș vinde.
(Evident, aici Cicikov simte cã a gãsit un coţcar mai tare decât el… Si iatã cum ajung sã ia morții unul câte unul:)
Sobakovici : – Uitati-vã la Probka Stepan, tâmplarul. Nicãieri n-o sã mai gãsiti un mujik ca ãsta. Aoleu ce forţã avea!…
Cicikov: — Dar e mort, frate.
Sobakovici: — Ce să mai spun de Miluşkin, zidarul!... etc…”
—
Valoarea scenei e însă metafizică, iar tulburarea stârnită de ea e reală. Cicikov și moșierii nu se joacă doar cu acte de deces, cum fac Dragnea și valeții lui în Teleorman, ci într-adevăr cumpără suflete… pentru că sufletul mujicului este etern și nemuritor.
Vezi mai multe despre regretele lui Valeri Zorkin, președintele Curții Constituționale a Rusiei, în legătură cu dispariția sclaviei („Iobăgia era liantul care ținea societatea rusă împreună”.) aici:
Rusia: când puterea deplânge dispariția sclaviei
http://www.europalibera.org/content/article/26621642.html
Despre ideologia nu tocmai nouă a Kremlinului și rădăcinile ei în emigrația intelectualilor albi:
Despre “eurasianism” și noua amenințare de la est…
http://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/17/despre-eurasianism-si-nou-amenintare-de-la-est/
Despre suferințele infinite ale popoarelor supuse de Rusia țaristă:
Mitologia nedorită a Crimeei și Caucazuolui
http://cabalinkabul.wordpress.com/2014/05/03/mitologia-nedorita-a-crimeei-si-caucazului/
și
Olimpiada de la Soci pe locul unui genocid uitat…
http://cabalinkabul.wordpress.com/2014/02/08/olimpiada-de-la-soci-pe-locul-unui-genocid-uitat/
Tolstoievski…
http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/12/28/tolstoievski/
Filed under: Babel, Bestiariu, ISLAM, Linguistics, Paraphernalia, Rituri noi